Olen siitä erikoisessa tilanteessa, ettei kokonimikaimoja minulta löydy kuin ehkä kourallinen ja olen meistä eittämättä aktiivisin somen käyttäjä. Tässä tehtävässä kun piti googlettaa oma nimi ja katsella mitä tietoja minusta löytyy.

Joten koko nimelläni hakemalla löytyy suoraan twitter-, instagram- ja linkedin-tilini ihan ensimmäisistä hakutuloksista, sen jälkeen yritystietoni, yritykseni tekemiä töitä ja lopulta yritykseni nettisivut. Pelkästään sukunimellä hakemalla löytyy valtava nimellä kulkeva yritys ja minut (tarkemmin yritykseni kotisivun) löytää vasta googlen kolmannelta sivulta.

Muutama vuosi sitten päätinkin varmistaa, että minut kyllä löytää jos netistä etsii, koska ajattelin sen olevan suhteellisen tärkeä osa tulevaa työuraani myynnin parissa, joten olen miettinyt tuon aika harkitusti ja kaikki tilini ovatkin avoimia (paitsi Facebook).

Minusta löytää helposti tiedot parisuhdetilanteesta työpaikkaani ja se on minulle aivan sopiva juttu, myös puhelinnumeroni on esillä profiileissa ollut jo toista vuotta, siitä huolimatta minkäänlaisen häirinnän kohteeksi en ole joutunut. Kun on kaikki noin esillä, joutunee ehkä miettimään hieman normaalia enemmän mitä ja miten sanoo, en ole juurikaan kiistellyt somessa vaikka tilaisuuksia siihen on kyllä ollut.

Tämä on sellainen mitä soisi monen miettivän, vaikka mielipiteenvapaus onkin, niin se, miten mielipiteensä esittää ja millaisen kuvan itsestään ihmisenä antaa on kuitenkin jokaisen omalla vastuulla ja en esimerkiksi itse tekisi mielellään yhteistyötä ihmisen kanssa, joka on vaikka selkeä rasisti tai muuten asenteiltaan syrjivä muita ihmisiä kohtaan. Ja vaikka yksi ihminen ei tietenkään koko yritystä edusta niin ihmisten kanssa sitä kuitenkin kauppaa tehdään ja asioidaan joten helposti huonosti käyttäytyvä ihminen luo kuvan koko yrityksestä.

Klassinen sanontahan menee, että mitä nettiin laitat, sitä et pois sieltä saa ja se pitää kyllä paikkansa. Useinkin uutisissa asti on otettu kuvankaappauksia vielä googlen välimuistista, vaikka postaus tai sisältö olisikin jo netistä poistettu. Tämä olisi hyvä miettiä joka kerta kun lähtee digitaalista identiteettiään rakentamaan. Toki nuoruuden viestit ja yleensä vaikka viisi vuotta vanhat mielipiteet ovat ymmärrettävästi vanhentuneita, koska vaikea nuorena tilejä aloittaessa on miettiä, mitä sitä vaikka aikuisena tekee ja mitä kaikkea sinusta silloin etsitään ja tutkitaan.